четвер, 3 липня 2014 р.

Це цікаво...




16.03.2016 



 Цікаве з світу науки

09.03.2016
Цікаві факти про природу

19.02.2016

Офіційно затверджені назви трьох нових хімічних елементів

Вчені офіційно затвердили назви для позначення нових хімічних елементів. Міжнародний союз теоретичної і прикладної хімії (International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC) офіційно затвердив позначення елементів із номерами 110, 111 і 112. Нові хімічні елементи отримали назву: дармштадтій, рентгеній і коперніцій (також поширений варіант копернікій). Офіційні символи нових елементів Ds, Rg та Cn відповідно.

На даний час також іде процес присвоєння назв елементів 114 і 116. Цього місяця представники Міжнародного союзу теоретичної і прикладної хімії офіційно оголосять попередні варіанти імен для цих елементів, після чого у фахівців буде п’ять місяців, щоб представити свої заперечення. Якщо заперечень не буде, то імена будуть затверджені. Після цього почнеться серія формальностей, яка завершиться офіційним прийняттям назв.

Нагадаємо, що хімічні елементи 114 та 116 були внесені у періодичну таблицю Менделєєва у червні 2011 року.
http://cikavo.com.ua/category/kurjozy/page/2  - сайт з якого взято інформацію



04.01.2016









зима-главная Зима – час активних і рухливих забав для дітей будь-якого віку. Звісно, найпростіше  залишитися вдома і не показувати носа на мороз, але, повірте, на засніженій вулиці можна влаштувати справжнє свято для ваших дітей.  Теплий одяг і гарний настрій  – ось усі складові якісного зимового відпочинку з дітьми! А ми пропонуємо вам кілька цікавих забав.
Різнобарвний сніг
Перед виходом на вулицю візьміть дві пляшки з розбризкувачем і дві пляшки з дозатором. Наповніть їх водою чотирьох різних кольорів, використовуючи безпечні харчові барвники. Цією водою можна малювати різні форми, фігури, цифри тощо. А можна намалювати одне велике коло, відійти метра на півтора і постаратися поцілити в центр струменем кольорової води. Перемагає той, хто потрапить у центр кола першим.
Якщо вдома не знайшлося пляшок, можна відшукати серед літніх іграшок водяні пістолети. Наповнити їх кольоровою водою і малювати картини на снігу.
Імена на снігу
Якщо вийти рано-вранці на вулицю, то можна знайти місця з білосніжним чистим снігом і  потоптатися в ньому. Але не просто так, а з користю: витопчіть свої імена – і літери повторите, і всі сусіди зможуть дізнатися, хто ж автор цієї невимовної краси. Або пишіть імена прутиком чи кольоровою водою.
Діти люблять квести, пригоди, загадки. А на вулиці тим паче, адже площа пошуків суттєво збільшується, порівняно з квартирою. Що знадобиться для рукавичного квесту? Кожному гравцю – по парі рукавичок. Одну рукавичку він одягає на руку, а другу – завзято шукає. Краще визначити час і місце для цієї забави. Якщо на вулиці лютий мороз, то можна залишити дітям рукавички, а квест влаштувати для пошуків “одягу” для завчасно зліпленого сніговика: шарфа, шапки і т.д.
Морозні мильні бульбашки
Ви, певно, й не думали, що мильні бульбашки знадобляться взимку!  А дарма! Ігри з мильними бульбашки в морозні дні набувають нового забарвлення, бо бульбашки замерзають у польоті і видовище це приголомшливе!
Літаючий капелюх для сніговика
Безумовно, всі люблять ліпити сніговика й прикрашати його. Коли ваш сніговик  уже стоятиме посеред двору, ви можете повправлятися у метанні капелюха. Для цього треба відійти на півтора-два метри від сніговика і спробувати накинути на його голову старого капелюха.

 02.12.2015
 3 грудня Міжнародний день інвалідів



20.03.2015
 2 мільйони 200 тис. куб. м води з Каховського водосховища "випило" населення  міста Орджонікідзе за 2014 рік. 
 
60 років тому назад почалося спорудження Каховського водосховища, внаслідок чого, підняттям рівня води всього на 16 м було утворено величезне мілководне озеро площею 2155 кв.км і обсягом 6,8 мільярдів куб.м (Козацька вежа №12(19690) від 20.03.2015)


19.03.2015.
Птах року 2015 в Україні - пелікан рожевий http://www.birdlife.org.ua/Ptah-roku


Новорічний   гість



   Розповідають, що, коли до Європи з Бразилії повернулися перші мореплавці, вони вразили всіх привезеними із собою дивними рослинами та розповідями про землю, «де не треба орати, боронувати, сіяти і жати, бо хліб сам собою зростає на деревах».
   І це було чистою правдою. Сьогодні Ifacts познайомить вас з цікавими фактами про рослини. У Бразилії є дерево під назвою “молочна соска”. Досить зачепити кінчиком ножа його стовбур – і з кори потече рослинне “молоко”. За один раз дерево дає до 4 л молока, яке перед вживанням потрібно тільки розбавити водою і закип’ятити.
   У Новій Зеландії зростає “капустяне дерево”.
   А в Полінезії – шпинатне. Їсти потрібно листя. Наступні цікаві факти про рослини розкажуть про дуже дивні способи їх використання в побуті.
   В Середній Азії росте гарбуз-люффа, з якого роблять знайомі всім мочалки. Довжина плодів цієї рослини, а відповідно і мочалок, може сягати 180 см. У багатьох частинах світу спеціально вирощують рослину під назвою «посудна горлянка». Форма плодів цієї рослини настільки різноманітна, що з них можна складати сервізи.
   На о. Нова Гвінея зростає трава путянг, листя якої тверді і гострі, як сталь. Місцеві папуаси, які відрізняються густою рослинністю на обличчі і жорстким волоссям, голяться листям цієї трави. А ось ще деякі цікаві факти про рослини. Через великі запаси води деревина баобаба зазвичай загниває, і стовбур стає порожнистим. Інколи там живуть люди.
   На півночі Австралії дуплистий стовбур древнього баобаба якийсь час використовували для міської в’язниці. Відомий випадок, коли баобаб служив автобусною зупинкою, він вміщав до 30 чоловік.
   В Індії росте дерево кеппел, його плоди такі запашні, що людина, яка їх скоштує, сама починає пахнути фіалками. Цим активно користуються місцеві дон-Жуани.
   У Центральній Америці зростає ароматичне дерево флоріфундія. Запах цього дерева навіває сон, і іншими снодійними засобами місцеві жителі майже не користуються.
   На Аравійському півострові і в Південно-Західній Азії є рослина, яку називають «квіткою сміху». ЇЇ насіннячко розміром з горошину здатне викликати у людини безпричинний сміх на … півгодини, після чого людина спокійно і безтурботно засинає. Лікарі-стоматологи дають “зерна сміху” хворим з алергією на новокаїн.

  Тюльпанове дерево відоме своїми квітками, які зовні дійсно нагадують звичні для нас степові тюльпани. Тільки вони мають зеленувате забарвлення, з великою помаранчевою плямою біля основи.

   Конвалієве дерево отримало свою назву через схожість запаху його квіток із запахом конвалії. Зовні ж квітки конвалієва дерева зовсім не схожі на перлові краплі лісового красеня. Вони дрібні, непоказні, зеленуваті і зібрані у гроновидні суцвіття. Однак взимку конвалієве дерево покрите яскраво-червоними плодами, що нагадують плоди горобини.
   Цукеркове дерево цілком заслужило свою назву. На його гілках дійсно зростають своєрідні «цукерочки». Правда, це не плоди, а гілочки-плодоніжки – коричневого кольору, химерно зігнуті, ледве тонше олівця. Вони містять до 40% фруктози, дуже солодкі і за смаком нагадують родзинки. Самі ж плоди цукеркового дерева дрібні і жорсткі. Цукеркове дерево часто, особливо в Китаї і Японії, вирощують як декоративну рослину, а також для отримання солодощів. У Китаї його плодоніжки вважаються ліками проти алкоголізму. Деревина цукеркового дерева має красивий колір і малюнок і використовується у виробництві меблів і музичних інструментів.
   Суничне дерево – ще одне «смачне» дерево. Його плоди зовні дійсно нагадують плоди суниці – яскраво-червоні з дрібно-горбкуватою ​​поверхнею. Плоди суничного дерева їстівні, вони соковиті і солодкі. З них готують варення, вино і лікери.
   Існують і інше «суничне дерево» – Міріка червона. Це дерево заввишки 5-15 м зростає в Японії, Китаї і Індокитаї, де воно використовується як харчова і лікарську рослину. Плоди мірікі також за виглядом і за смаком нагадують суницю – дрібні, кулястої форми, з щільною шкірястою оболонкою і ніжною, солодкою м’якоттю. З кори мірікі витягують дубильні речовини і барвники.
Полуничне дерево восени покривається червоними кулястими плодами величиною з невелике яблуко, що формою нагадують гігантські ягоди полуниці. Вони їстівні і складаються з солодкої слизистої м’якоті, в яку занурені досить крупні «зернятка». Але, звичайно, плоди, а точніше – супліддя полуничного дерева, не мають нічого спільного зі справжньою полуницею. Наукова назва цієї рослини – кизил голівчатий.







Російським біологам вдалося «воскресити» рослину віком 30 тис. років

     Як стало відомо зі сторінок російських ЗМІ, вперше тамтешнім вченим вдалося воскресити рослину, вік плоду якої становить приблизно 30 тисяч років. Вона похована у вічній мерзлоті Сибіру.
   Смілка вузьколиста, яка змогла прорости з тканини плейстоценового плоду, зацвіла і навіть дала насіння. В результаті це стало великим науковим досягненням російських дослідників з Інституту біологічних та фізико-хімічних проблем ґрунтознавства РАН в Пущино. Керівником даного дослідження став Давид Гілічінський, доктор геолого-мінералогічних наук, а також керівник лабораторії кріобіології.
     Варто зазначити, що у вічній сибірській мерзлоті знаходиться чимала кількість колись живих організмів. Для багатьох дослідників їх оживлення є дуже заманливим. З квітковою рослиною такого віку досі нікому не вдавалося зробити нічого подібного.
   Насіння і плоди смілки вузьколистої (оригінальна назва «Silene stenophylla») вдалося витягнути з вічної мерзлоти часу пізнього плейстоцену. Насіння спочивало при температурі мінус 7 градусів на глибині 38 метрів. Місце цієї унікальної знахідки – берег річки під назвою Колима.
   Дуже цікавим є той факт, що виявлені плоди та насіння зберігалися в коморі плейстоценового бурундука. Як давно відомо, для того, щоб пережити сувору зиму гризуни роблять собі запаси.
    В рамках радіо-вуглецевого аналізу було встановлено, що вік насіння як мінімум 31 тисяча років.




Диво-молекула може врятувати світ від парникового ефекту


Американські та британські хіміки створили з озону й метану особливо активну молекулу, що отримала назву «радикал Крігі». За словами вчених, нова частинка здатна нейтралізувати молекули забруднювачів навколишнього середовища – сірки і оксидів нітрогену. В кінцевому підсумку вона перетворює шкідливі речовини в аерозолі, які посилюють частоту утворення хмар в атмосфері. Цей спосіб, на думку вчених, повинен допомогти охолодити планету.

Існування надактивної сполуки кисню, а також вуглеводневих радикалів передбачив німецький хімік на ім’я Рудольф Крігі ще у 1953 році, під час вивчення реакцій розкладу цих речовин озоном.

Тим не менш, ці радикали так і не вдалося зафіксувати у вільному стані, а також отримати їх в лабораторії через їх хімічну нестабільність. Але, група дослідників на чолі з Крейгом Таатьеси, що представляють Національну лабораторію Сандія в місті Лівермор, змогла створити спеціальний пристрій, що здатний виробляти молекули Крігі у великій кількості з вуглеводнів та кисню.

Як пояснюють автори розробки, ключовим елементом їхньої машини є синхротронний випромінювач, промінь якого піддається тонким налаштуванням для утворення і відділення необхідних варіацій радикалів Крігі з загальної маси суміші кисню і вуглеводнів.

Вивчаючи отриману сполуку дослідники встановили, що радикали Крігі вступають в реакцію з молекулами азоту і оксиду сірки набагато активніше, ніж припускали усі попередники Таатьеса.

Цікаве у світі науки (біологія) http://cikave.org.ua/category/statti/biolohiya/

Вчені довели, що рослинам під силу математика



Вчені з’ясували, що прісна вода може діяти як антидепресант  http://cikave.org.ua/discovery/vcheni-zyasuvaly-scho-prisna-voda-mozhe-diyaty-yak-antydepresant/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+cikaveorgua+%28%D0%A6%D1%96%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B5+%D1%96%D0%B7+%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B8%29


 

Значення кольорів.


КОЛОСОК  http://magazine-kolosok.ru/wp-content/uploads/2014/09/kolosok_09_14_ru_web.pdf 
Шкільні традиції зі всього світу
Итак, самые интересные факты о празднике «Back to school» (снова в школу) со всей планеты.
В Гонконге в первый день школы, государственные транспортные компании увеличивают количество услуг, чтобы ученики попадали в школу быстрее.
Во Франции начало нового учебного года для учеников французских школ вовсе не является обременительным. Мало того, что они наслаждаются самым коротким учебным годом в мире, их обед еще и длится два часа. Также у них  есть дополнительный выходной в среду, а по субботам они учатся всего полдня.
Учебный год в Бразилии начинается в феврале, также как и в Австралии. Желание всех приобрести школьные принадлежности увеличивает их стоимость на 500%. Поэтому родители начинают школьный шопинг еще в июле.
В Японии учебный год длится дольше всего в мире:  он начинается в апреле и заканчивается в марте следующего года, с короткими каникулами летом, зимой и весной.
Маленькие японцы выбирают необычные школьные принадлежности. В своем рюкзаке, который у них называется «randoseru», они должны иметь бумагу для оригами, тапочки и инструменты для уничтожения сорняков.
Школьный обед у японцев имеет особое значение. Самый популярный ланч – рис с морскими водорослями и соусом. Кроме того, в перекусе обязательно должны присутствовать перепелине яйца – считается, что они приносят удачу.
В Украине учебный год начинается 1 сентября. Этот день помечен в календаре, как «День знаний». Украинцы обычно приносят своим учителям цветы. Но, с началом учебного года их ожидает мало сюрпризов: украинские школьники, в отличие от японских, остаются в классах, тем же составом, что и в прошлом году.
Очень тщательно к новому ученому году готовятся немецкие дети. Школьников Германии можно по праву назвать обладателями самих функциональных и полных принадлежностями для учебы рюкзаков.
Кроме того, в первый учебный день немецкие школьники берут с собой огромное количество конфет. Родители покупают сладости для своих малышей еще летом, а отдают их только в первый школьный день.








































 

Найбільший носій інформації        http://ordzhonikidze-school2.edukit.dp.ua/novini/id/1591

 

 

Магічне свято Івана Купала

 7 липня українці святкують найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це свято молоді – Купало або Купайло, що з часом, після прийняття християнства, деякою мірою трансформувалося в церковне свято.  http://galinfo.com.ua/news/137191.html

День Конституції України — Державне свято, що відзначається 28 червня. У цей день в 1996 році українським парламентом, Верховною радою, було прийнято Основний закон незалежної української держави.
Конституція України була прийнята на п’ятий рік після проголошення незалежності держави. Депутати працювали над проектом всю ніч з 27 на 28 червня 1996 року, в цілому обговорення проекту Конституції зайняло близько двадцяти трьох годин без перерви.

Під час обговорення парламентаріями були враховані зауваження президента. Також депутати підтримали всі спірні статті проекту Конституції — про державну мову і символи, про право приватної власності.

Результати парламентського голосування оголосили 28 червня приблизно о дев’ятій ранку за київським часом. Згідно з правилами Конституційного суду, саме в цей момент Конституція набула чинності, хоча офіційно закон, який ратифікує нову Конституцію  був підписаний 12 липня 1996 у Маріїнському палаці.
День Конституції України — єдине державне свято, встановлене власне Основним законом країни. Про те, що день прийняття Конституції є державним святом, сказано в статті 161.


До дня Європи
 http://yandex.ua/video/search?text=%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%20%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8%20%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE&path=wizard&filmId=MLETFe2p8gE
Німеччинаhttp://www.youtube.com/watch?v=xxBxxcsZRgw 
Інтелект-урок: 
-  хімія http://interneturok.ru/ua/school/chemistry/10-klass
-  природознавство            http://interneturok.ru/ua/school/prirodovedenie/5-klass
-  біологія      http://interneturok.ru/ua/school/biology/7-klas?section_id=1160
    Микробы: конкуренция или кооперация?   http://interneturok.ru/ua/school/teachers-parents/otkrytye-uroki/zimnjaja-pushinskaja-shkola-2012/mikroby-konkurencija-ili-kooperacija  
    Как пощупать молекулу    http://interneturok.ru/ua/school/teachers-parents/otkrytye-uroki/zimnjaja-pushinskaja-shkola-2012/kak-poshupat-molekulu 
    Кровь: как она устроена, как течет и как останавливается   2012/krov-kak-ona-ustroena-kak-techet-i-kak-ostanavlivaetsja  


Цикломен

Первоцвіти                  
   http://www.youtube.com/watch?v=-6vgQr-Mw5g
Пробудження весни                                 
Весняний настрій                    http://www.youtube.com/watch?v=7wzEXU_rNgc&list=RDVrFIPGt3dDQ  
Волшебные голоса природы http://www.youtube.com/watch?v=egCEvltwrcA&list=RDVrFIPGt3dDQ
Квіти               http://www.youtube.com/watch?v=pkWpsNffVi4&list=RDVrFIPGt3dDQ&index=9  
Символ надежды -  хрупкий подснежник...                    
Весенний вальс  Шопен        
       
Первоцвіти України 


Первоцвіти                                             
 http://video.yandex.ua/users/wobuz2010/view/53/  
Крокуси                                                              
          http://video.yandex.ua/users/wobuz2010/view/51/?cauthor=wobuz2010&cid



ВЕРТЕП  

Немає коментарів:

Дописати коментар