понеділок, 11 листопада 2013 р.

Хімія, 11клас

   

 

 

 

 

01.07.2017

Календарно-тематичне планування (11-й клас)
(1 год на тиждень, усього 35 годин із них 5 год — резервних)

з/п
Дата
Зміст уроку
Робота по попередженню
неуспішності
Робота зі здібними
учнями
Примітка
Тема 1. Органічні сполуки (30 годин)
1

Теорія як вища форма наукових знань. Теорія хімічної будови органічних сполук О.  Бутлерова.
Номенклатура насичених вуглеводнів.
Розвязування комбінованих розрахункових
задач

2

Явище ізомерії. Структурна ізомерія, номенклатура насичених вуглеводнів.

3

Багатоманітність органічних сполук, їх класифікація.

4

Органічні речовини в живій природі. Рівні структурної організації органічних речовин.

5

Природні джерела органічних речовин. Природний і супутній нафтовий гази, їх склад, використання.

6

Нафта. Склад, властивості нафти.  Продукти перегонки нафти, їх застосування. Детонаційна стійкість бензину.

7

Кам’яне вугілля, продукти його  переробки.

8

Основні види палива та їх значення в енергетиці країни.

9

Охорона навколишнього середовища від забруднень під час переробки вуглеводневої сировини та використанні продуктів її переробки. (т/о)

10

Синтез органічних сполук різних класів на основі вуглеводневої сировини
Виконання вправ: синтез органічних сполук різних класів на основі вуглеводневої сировини.
Розвязування комбінованих розрахункових
задач

11

Продовження. Синтез органічних сполук різних класів на основі вуглеводневої сировини

12

Контрольна робота

13

Органічні речовини як основа сучасних матеріалів. Пластмаси, синтетичні каучуки, гума.

14

Штучні й синтетичні волокна.

15

Органічні сполуки і здоров’я людини.



16

Жири, білки, вуглеводи, вітаміни як компоненти їжі, їх роль в організмі. (т/о)

17

Харчові добавки, Е-числа.
Проекти: побутова хімія
Виконання вправ по підготовці до ЗНО

18

Поняття про синтетичні лікарські засоби (на прикладі аспірину).

19

Шкідливий вплив вживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнокуріння на організм людини.

20

Органічні сполуки в побуті. Поняття про побутові хімікати. Загальні правила поводження з побутовими хімікатами.

21

Мило, його склад, мийна дія. Синтетичні мийні засоби. 

22

Органічні розчинники, їх застосування.

23

Попередження забруднення довкілля  при використанні органічних речовин у побуті.

24

Практична робота: № 1. Видалення забруднень органічного походження з поверхні тканини. (т/о)

25

Повторення. Вуглеводні.
Проекти за вибором учнів
Виконання вправ по підготовці до ЗНО

26

Повторення. Спирти.

27

Повторення. Альдегіди.

28

Повторення. Карбонові кислоти.

29

Повторення. Естери.

30

Контрольна робота

31

Повторення. Вуглеводи.

32

Повторення. Нітрогеновмісні органічні речовини.

33

Узагальнення й систематизація знань за курс хімії 11 класу.  (т/о)













 

12.03.2016

 







01.02.2016

 


 

 

 

 

 

 

 

 

22.01.2015 Органічні речовини в побуті (брейн - ринг)


Лабораторна робота (віртуальна хімічна лабораторія)






 Готуємося до ЗНО 2015 http://www.mon.gov.ua/img/zstored/files/prog_zno_chemistry_2014.pdf

https://zno.yandex.ua/chemistry/ 

Для повторення. Інтернетурок http://interneturok.ru/ru/school/chemistry/11-klass

Готуємось до контрольної роботи  за 1 семестр 2014-2015

КОНТРОЛЬНА РОБОТА 1
Варіант І
Дайте відповіді на запитання (може бути декілька правильних відповідей).
1.      Укажіть основний компонент кам'яного вугілля:
а)      сірка;
б)      вуглець;
в)      органічні речовини;
г)       водень.
2.      Укажіть назву процесу нагрівання вугілля понад 1000 °С без доступу кисню:
а)      крекінг;
б)      розклад;
в)      коксування;
г)       піроліз.
3.      Укажіть речовини, які, крім коксу, утворюються під час коксування кам'яного вугілля:
а)      бензин;
б)      амоніакова вода;
в)      мазут;
г)       кам'яновугільна смола
4.      Укажіть складову переробки кам'яного вугілля, що містить найбільше речовин:
а)      кокс;
б)      кам'яновугільна смола;
в)      амоніакова вода;
г)       коксовий газ.
5       Укажіть галузь застосування коксу:
а)      виробництво лікарських препаратів;
б)      металургія;
в)      виробництво барвників;
г)       виробництво вибухових речовин.
6.      Яка зі сполук належить до органічних речовин живої природи
а)      вода;
б)      глюкоза;
в)      алмаз;
г)       поліетилен.
7.      Яка рослина є головним промисловим джерелом крохмалю
а)      Ріпак;
б)      льон;
в)      картопля;
г)       виноград.
8.      Яка рослина є головним промисловим джерелом духмяної
есенції?
а) троянда;
б) капуста;
в) буряк;
г) пальма.
9.   Розташуйте рівні структурної організації матерії за підвищен­ням складності:
а) полімерний; 
б) молекулярний;
в) клітинний;
г) атомний.
10. Укажіть рівні структурної організації, притаманні органічним речовинам:
а) атомний і молекулярний;
б) атомний і полімерний;
в) молекулярний і полімерний;
г) полімерний і клітинний.
11. Наведіть приклади природних органічних речовин молекуляр­ного рівня структурної організації, які ви широко використо­вуйте в повсякденному житті.
12. Порівняйте характерні ознаки молекулярного й полімерного
рівнів структурної організації речовин. 


Варіант II

1. Укажіть речовину, яка спричиняє «парниковий ефект» на планеті:

а) кисень; б) азот;

в) карбон(ІV) оксид;   

г) сульфур(ІV) оксид.



2. Укажіть причину розвитку парникового ефекту:

а) озонові діри;

б) кислотні дощі;

в) фотохімічний смог;

г) дисбаланс між умістом кисню й карбон(ІV) оксиду в атмосфері планети.


3.Укажіть речовини, які спричиняють кислотні дощі:
а) карбон(ІV) оксид;
б) сульфур(ІV) оксид;
в) азот;      
г) нітроген(ІV) оксид.

4. Укажіть причину фотохімічного смогу:
а) дисбаланс між умістом кисню й карбон(ІV) оксиду в атмосфері планети;
б) підвищення вмісту нітроген(ІV) оксиду в атмосфері;
в) дія сонячного світла;
г) озонові діри.

5. Укажіть основні заходи, що забезпечують зменшення шкідливих забрудників атмосфери в результаті використання палива:
а) ощадливо використовувати ці продукти, тим самим зменшуючи кількість шкідливих викидів;
б) уловлювати відходи фільтрами;
в) пошук альтернативних джерел енергії;
г) створення технологій повного згоряння палива.

6.      Що є головним промисловим джерелом природного барвника
бета-каротину?
а)      Цибуля;
б)      капуста;
в)      яблука;
г)       морква.

7.      Який харчовий продукт найбагатший на білки?
а)      Сало;
б)      капуста;
в)      риба;
г)       кетчуп.

8.      Яка з речовин здатна  до  самоорганізації?
а)      Глюкоза;   
б)      ДНК, РНК;
в) крохмаль.      

9.      Який об'єкт належить до молекулярного рівня структурної організації матерії?
а)      Етанол;
б)      атом Оксигену;
в)      натрій хлорид;
г) РНК.

10.    Яка ознака притаманна речовинам молекулярного рівня структурної організації?
а)      Стала молекулярна маса;
б)      змінний склад;
в)      йонний зв'язок;
г)       сітчаста будова.

11.    Що визначає масу молекули полімеру?
а)      Міжмолекулярні зв'язки;
б)      внутрішньомолекулярні зв'язки;
в)      ступінь розгалуженості;
г)       ступінь полімеризації.

12. Порівняйте характерні ознаки молекулярного й полімерного рівнів структурної організації речовин.

13.Назвіть речовину за правилами міжнародної номенклатури

14.    Напишіть рівняння реакцій, з допомогою яких можна здійснити перетворення:
СН4 С2Н6 С2Н4 С2Н5С1
 

Підручникhttp://www.pu.if.ua/depart/Chemistry/resource/file/%D0%9E%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B0%20%D1%85%D1%96%D0%BC%D1%96%D1%8F%20161-288%209.pdf

Результати зовнішнього незалежного оцінювання з хіміїhttp://www.osvita.org.ua/news/77398.html

Зовнішнє незалежне оцінювання 2014
http://doc.osvita.ua/doc/files/news/417/41786/Him_vidpovidi.pdf 

 Хімія, ЗНО, відповіді, http://metodportal.net/system/files/mp/2014/06/29083/him_vidpovidi.pdf

ЗНО 2014http://zno.yandex.ua/chemistry/

 

Програма  (рівень стандарт) 11-й клас

(1 год на тиждень, усього 35 годин із них 5 год — резервних)

К-ть
годин
Зміст навчального матеріалу
Державні вимоги до рівня загальноосвітньої
підготовки учнів
30
Тема 1. Органічні сполуки
Теорія як вища форма наукових знань.
Теорія хімічної будови органічних сполук
О.  Бутлерова.
Явище ізомерії. Структурна ізомерія, номенклатура насичених вуглеводнів.
Багатоманітність органічних сполук, їх класифікація.
Органічні речовини в живій природі. Рівні структурної організації органічних речовин.
Природні джерела органічних речовин. Природний і супутній нафтовий гази, їх склад, використання.
Нафта. Склад, властивості нафти.  Продукти перегонки нафти, їх застосування. Детонаційна стійкість бензину.
Кам’яне вугілля, продукти його  переробки.
Основні види палива та їх значення в енергетиці країни. Охорона навколишнього середовища від забруднень під час переробки вуглеводневої сировини та використанні продуктів її переробки.
Синтез органічних сполук різних класів на основі вуглеводневої сировини.
Органічні речовини як основа сучасних матеріалів. Пластмаси, синтетичні каучуки, гума, штучні й синтетичні волокна.
Органічні сполуки і здоров’я людини. Жири, білки, вуглеводи, вітаміни як компоненти їжі, їх роль в організмі. Харчові добавки,
Е-числа. Поняття про синтетичні лікарські засоби (на прикладі аспірину). Шкідливий вплив вживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнокуріння на організм людини.
Органічні сполуки в побуті. Поняття про побутові хімікати. Загальні правила поводження з побутовими хімікатами. Мило, його склад, мийна дія. Синтетичні мийні засоби.  Органічні розчинники, їх застосування. Попередження забруднення довкілля  при використанні органічних речовин у побуті.
Учень (учениця):
називає:
-          найпростіші  ізомери парафiнів за систематичною номенклатурою;
наводить приклади:
-          органічних сполук різних класів;
-           синтезів органічних сполук на основі вуглеводневої сировини;
формулює:
-           основне положення теорії хімічної будови;
класифікує:
-           органічні сполуки за будовою карбонового ланцюга, видами  карбон-карбонових зв’язків, функціональними групами, рівнями структурної організації;
складає:
-           молекулярні та структурні формули органічних сполук;
описує:
-           склад і властивості нафти, природного газу, кам’яного вугілля:
-           процес та продукти перегонки нафти і переробки кам’яного вугілля;
характеризує:
-           значення органічних речовин для розв’язування сировинної проблеми людства;
-          значення рівнів організації органічних речовин у живій природі;
-          природну вуглеводневу сировину як джерело добування органічних сполук;
-          органічні сполуки як компоненти їжі;
-          детонаційну стійкість бензину;
пояснює:
-           значення теорії хімічної будови;
-           причини багатоманітності органічних речовин;
порівнює:
-           природні, штучні й синтетичні волокна, пластмаси;
-           мило і синтетичні мийні засоби;
встановлює:
-           причиново-наслідкові зв’язки між складом, будовою, властивостями та застосуванням органічних речовин;
аналізує:
-           хімічний склад харчових продуктів, синтетичних волокон, пластмас, робить висновок щодо їх придатності для використання;
обґрунтовує:
-           біологічну роль органічних сполук;
-          значення органічної хімії у створенні нових матеріалів, охороні здоров’я, побуті;
оцінює:
-          вплив продуктів переробки вуглеводневої сировини, продуктів побутової хімії на навколишнє середовище;
висловлює судження:
-           про згубну дію алкоголю, наркотичних речовин, тютюнокуріння на здоров’я;
-          про роль теорії в системі наукових знань;
-           про значення синтетичних методів добування органічних речовин;
дотримується правил безпечного поводження з  синтетичними мийними засобами, розчинниками, іншими побутовими хімікатами.

Демонстрації:
 1. Моделі молекул вуглеводнів.
 2. Модель нафтоперегінної установки.
 3. Виявлення властивостей пластмас: відношення до нагрівання, розчинів кислот, лугів, окисників.
 4. Витягування ниток зі смоли капрону чи лавсану.
 5. Відношення волокон різних видів до розчинів кислот і лугів.
 6. Денатурація білка під дією етанолу.
 7. Зразки побутових хімікатів.
 8. Зразки синтетичних мийних засобів.
 9. Зразки органічних розчинників.
10. Розчинність олійної фарби у воді та гасі.
Лабораторні досліди:
 1. Виготовлення моделей молекул парафінів.
 2. Ознайомлення зі зразками нафтопродуктів.
 3. Ознайомлення зі зразками продуктів коксування вугілля та різних видів палива.
 4. Ознайомлення зі зразками пластмас.
 5. Ознайомлення зі зразками каучуків.
 6. Ознайомлення зі зразками натуральних, штучних і синтетичних волокон.
 7. Ознайомлення зі змістом етикеток на харчових продуктах.
 8. Ознайомлення зі змістом інструкцій до товарів побутової хімії.
 9. Порівняння властивостей мила і синтетичних мийних засобів.
Практичні роботи:
№ 1. Видалення забруднень органічного походження з поверхні тканини.


Орієнтовні об’єкти екскурсій.
Підприємства з переробки кам’яного вугілля, природного газу, нафти, виробництва лікарських засобів, штучних і синтетичних волокон, мила, синтетичних мийних засобів, побутових хімікатів.
 

 Готуємось до контрольної роботи

 І варіант

1.  Сировиною для виробництва синтетичного каучуку є :
а) бутадієн-1,3;
б) ацетилен;       
в) капрон;
г) пропен. 

2. Авітаміноз вітаміну С викликає захворювання:
а) бері-бері;
б) цингу;
в) судому
г) анемію.

3.   Укажіть процес, який відбувається з білками під дією етанолу:
а) полімеризація;
б) окиснення;
в) денатурація;
г) відновлення.
4. У низькокалорійних продуктах замість цукру використовують
а) натрій глутамат;
б) кукурмін;
в) аспартам;
г) молочну кислоту.

5.      До полімерів належать:
а)      білки;
б)      жири;
в)      гліцерин;

6.      У складі тютюнового диму містяться :
а)      ацетилен;
б)      бутадієн;
в)      нікотин;
г)       етанол.

7.      Укажіть назви карбонових кислот, які можуть міститися
у складі жирів:
а) олеїнова;
б) масляна;
в) пальмітинова;
г) пентанова.
8.      До штучних волокон належить:
а)      капрон;
б)      ацетатне волокно;
в)      вовна;
г)       бавовна.

9.      Вуглеводні в природі утворюються внаслідок реакції:
а)      бродіння;
б)      гідролізу;
в)      фотосинтезу;
г)       заміщення.

10.    Укажіть назву спирту, похідними якого є жири:
а)      етанол;
б)      гліцерол;
в)      етиленгліколь;
г)      пропанол.

11.    Надлишковий уміст в організмі вітаміну:
а) авітаміноз;
б) гіповітаміноз;
в) цинга;    
г) гіпервітаміноз.

12.    Особливими властивостями капрону є:
а)      гігроскопічність;
б)      міцність;
в)      термостійкість;
г)       малостійкість до дії кислот.

13.    До харчових добавок синтетичного походження належать:
а)      сахарин;
б)      аспартам;
в)      кукурмін;
г)       цукор.

14. Поясніть, як позначається тютюнопаління і вживання молод­дю алкоголю на здоров’ї наступних поколінь.

15. Порівняйте хімічний склад тваринних жирів і олій.

II варіант
1.      Укажіть кислоту, яка належить до вітамінів:
а)      гептанова;
б)      масляна;
в)      аскорбінова;
г)       пальмітинова.

2.      Полімери можна одержати реакцією:
а)      окиснення;    
б)      заміщення;
в)      поліконденсації;
г)       галогенування.

3.      Укажіть, які речовини здатні викликати фізичну залежність:
а)      вітаміни;   
б)      наркотики;
в)      білки;        
г)       жири.        

4.      Укажіть назви карбонових кислот, які можуть міститися
у складі жирів:
а)      гексанова;
б)      пальмітинова;
в)      стеаринова;
г)       масляна.

5.      До поживних речовин людського організму належать:
а)      білки;
б)      вуглеводні;
в)      вуглеводи;
г)       спирти.

6.      Укажіть харчові добавки природного походження:
а)      сіль;
б)      кукурмін;
в)      аспартам;
г)       натрій глутамат.

7.      Вкажіть речовини, які належать до наркотичних:
а)      аскорбінова кислота;
б)      нікотин;
в)      каучук;
г)       морфін.


8.      Вітамін Д міститься в таких продуктах:
а)      яєчні жовтки;
б)      м'ясо;        
в)      капуста;
г)       риб'ячий жир.

9.      Каучуки — це полімери:
а)      алканів;
б)      алкенів;
в)      алкінів;
г)       алкадієнів.

10. До синтетичних волокон належать:
а) бавовна;
б) вовна;
в) капрон; 
г) ацетатне волокно.

11. Сировиною для виробництва гуми є:
а) синтетичний каучук;
б) лавсан;
в) ацетатне волокно;   
г) поліетилен.

12.    До харчових добавок синтетичного походження належать:
а)      сахарин;
б)      аспартам;
в)      кукурмін;
г)       цукор.

13.    Укажіть продукти, в яких міститься вітамін В12:
а)      морепродукти;
б)      сир;
в)      яйця;
г)       фрукти.

14. Наведіть приклади розчинників, що одержують фракційною перегонкою нафти.

15. Порівняйте мило й СМЗ.

Онлайн тести ЗНО з хімії  http://zno.yandex.ua/chemistry/ 

ДПА, 2014р. http://ordzhonikidze-school2.edukit.dp.ua/Files/downloads/DPA_11kl_Himiya.pdf

Онлайн тести ЗНО з хімії http://zno.yandex.ua/ru/chemistry/

 ЗНО: що потрібно знати охочим взяти участь у тестуванні 2014 року http://www.mon.gov.ua/ua/news/27291-zno-scho-potribno-znati-ohochim-vzyati-uchast-u-testuvanni-2014-roku

23 червня 2014 року  проводиться зовнішнє незалежне оцінювання з хімії http://osvita.ua/test/advice/12290/

                 Визначення результатів ЗНО
     Обробка бланків відповідей та визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання учасників зовнішнього тестування здійснюватиметься з 4 червня по 7 липня 2014 року.
       Оголошення результатів зовнішнього незалежного оцінювання кожного учасника основної сесії буде здійснюватися у період з 19 червня до 8 липня 2014 року.
     Апеляційні заяви від учасників тестування, яких не задовольнили отримані результати ЗНО, будуть розглядатись починаючи з 24 червня 2014 року.
     Додаткова сесія ЗНО для учасників, які не змогли взяти участь у основній сесії тестування з поважних причин, пройде у період з 4 до 11 липня 2014 року.

 РЕЄСТРАЦІЯ НА ЗНО         3.01 - 05.03.2014


 ГРАФІК ПРОВЕДЕННЯ ДОДАТКОВОЇ СЕСІЇ   11 липня - хімія  http://школярик.com.ua/index.php/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B7%D0%BD%D0%BE-2014


22 березня 2014 року
буде проведено пробне тестування  з хімії

Хімія. Програма зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2014 року 

Програма ЗНО з хімії >>>http://osvita.ua/test/program_zno/945/ 

 

Хімія підготовка до ЗНО та ДПА
Комплексне видання

http://subject.com.ua/chemistry/zno/index.html

 


 Готуємося до ЗНО 2014

Шановні випускники, тут  Ви можете безкоштовно пройти онлайн тестування згідно вимог ЗНО 2014 з наступних навчальних предметів: 
  • українська мова і література, 
  • історія України, 
  • математика,
  •  географія, 
  • біологія, 
  • хімія, 
  •  фізика.

 "Демонстраційний тест з ХІМІЇ"  2014  
http://testzno.com.ua/index.php?option=com_jquarks&controller=quiz&id=11&Itemid=2
№1
№2
№3
№4
№5
№6
№7
№8
№9
№10
№11
№12
№13
№14
№15
№16
№17
№18
№19
№20
№21
№22
№23
№24
№25
№26
№27
№28
№29
№30
№31
№32
№33
№34
№35
№36



№37



№38



№39



№40



№41



№42



№43



№44



№45



№46



№47



№48



№49



№50



№51


№52


№53


№54


№55


№56


№57


№58


№59


№60

Немає коментарів:

Дописати коментар